ZEN als volkse religie

[us_separator height=”100px” size=”custom”]

ZEN als volkse religie

Je hoort het steeds vaker: “Ik ben helemaal ZEN”

Nu we dan eindelijk een beetje verlost lijken te raken van al die lege, uitdrukkingsloze boeddhakoppen, worden we vervolgens bedolven onder de uitdrukking “zen”. Tijdens Googlen stuit je direct op teksten met titels als ‘mijn zenmomentje’ en ‘wie helpt me in de zenmodus?’ Ook lees je bekentenissen van mensen die zich “zenner dan zen” voelen. Maar wat is dat nou eigenlijk, het soort zen waar het hier over gaat?

Voorafgaand aan een ietwat ludieke schildering, wil ik eerst kort wat over echte zen neerpennen: Zen ontstond in India en werd door de monnik Bodhidharma naar China gebracht. Van daaruit kreeg het vooral vaste voet aan de grond in Japan. In tegenstelling tot een lange weg van zuivering toonde Bodhidharma een snelle weg van plotseling inzicht in de aard van je eigen geest. Je eigen geest is de Boeddha, de bevrijding, de verlichting; het waarnemen van de geest is de poortloze poort naar het hier en nu. Op onze oude website staat een uitgebreider artikel over deze materie. Met het huidige modewoord “zen” wordt echter bedoeld: alles is onder controle en ik voel me volkomen op mijn gemak.

Aan de website www.girlscene.nl ontleen ik de volgende zin:
‘Zen’ worden is superfijn! Als je zen bent kun je je namelijk goed concentreren, voel je je rustig, heb je alles onder controle en kijk je positief tegen het leven aan! Het is dus dé manier om te ontstressen en alles lekker overzichtelijk te krijgen. Ben je nou niet zo spiritueel aangelegd, dan is dit artikel toch handig voor je en staan er ook voor jou nuttige tips in! Lees dus onze 10 tips om helemaal zen te worden:
Mediteer.
Maak een mindmap
Werk zaken weg.
Ontspan. Je hebt nu een goed beeld van wat er allemaal speelt in je leven én je hebt al dingen weggewerkt! Wees hier blij mee, trots op, en zie het als een stap in de goede richting. Als het goed is kun je al veel meer ademhalen en ontspannen. Ontspan ook door inspanning: ga een eind (hard-)lopen, fietsen, of zwemmen en neem daarna een heerlijk bad! Ontspanning en ‘zen’-ness ten top.
Accepteer jezelf. Je kunt nooit helemaal zen worden als je jezelf niet accepteert zoals je bent. Je bent helemaal goed zoals je bent.
Leef in het moment.
Wees geduldig.
Stop met haasten. Probeer soms eens even helemaal niets te doen. Een paar minuten zitten en gewoon voor je uitkijken.
Ruim op. Je kunt natuurlijk nooit helemaal zen worden als het om je heen een rotzooi is.
Maak een Happy-list. Maak elke week eens een lijstje met daarop dingen waar je blij van wordt en waar je dankbaar voor bent. Niets maakt jou meer zen dan een gevoel van geluk.

‘Zennen’ is dus een tijdrovende bezigheid, je hebt die paar minuten zitten en gewoon voor je uitkijken hard nodig om weer tot rust te komen!

Van zennen kan je op allerlei manieren profijt hebben. In Zen met je kat krijg je de sleutel tot een relaxte huistijger aangereikt. Je kat blij, jij blij. Zelf beoefen ik al een tijdje mindfulness met mijn hond, maar laat ik daar nu concentratie- en geheugenproblemen van krijgen, mijn jaarlijkse gift aan Stichting Sense is er daardoor ook bij ingeschoten. In het artikel klopt de verklaring van de oorzaak niet helemaal: als je, zoals in mindfulness, waarnemingen niet mag kwalificeren/beoordelen lijdt het onderscheidingsvermogen daaronder en nestelt het woord vuilnis zich makkelijk tussen de overige woorden. Onderscheidingsvermogen is voor christenen een belangrijk wapen tegen de machten van de duisternis.

Mag ik zo vrij zijn te veronderstellen dat dit één grote markt van luchtballonnen en hypes is waaraan veel mensen een dikbelegde boterham verdienen.

Jan van Dijl, september 2015